Louhované slané preclíky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

250 g polohrubé mouky
30 g rozpuštěného a mírně vychlazeného sádla
1 žloutek
1/4 kostičky droždí
150 ml vlažného mléka
špetka citronové kůry
1 lžička soli
1/2 lžičky cukru
hrubozrnná sůl
celý kmín
vajíčko
1 sáček soda bicarbona

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, vlažného mléka, rozpuštěného sádla, žloutku, soli, cukru a droždí vypracujeme těsto - malinko lepivější, které dáme na teplé místo 1 hodinu kynout.

  2. Z těsta pak ukrajujeme kousky, ze kterých tvoříme podle fantazie různé tvary a zatím je položíme na pomoučněný vál.

  3. Dáme vařit litr vody. Když voda začne vařit, přisypeme sodu - pozor, dost to zapění a pomocí obracečky na palačinky vkládáme preclíky nejlépe po 1 - 3 kouscích do vařící vody na 30 sekund. Pak je opět pomocí obracečky vyndáme a položíme na pečící papír na plech. Pokud je třeba, ještě je upravíme a necháme vychladnout. Pak potřeme vajíčkem, posypeme hrubozrnnou solí, kmínem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 - 200 stupňů cca 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!