Květákovo-cizrnové placky

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Na cca 4 porce:
200 g květáku
5 vrchovatých lžic vařené cizrny (použijte předvařenou z plechovky a nebo uvařte sušenou)
5 lžic cizrnového nálevu (pokud jste nepoužili plechovku, nahraďte vodou)
150 g celozrnné špaldové mouky (klidně použijte klasiku, ale bude jí zřejmě potřeba trošku víc)
2 vejce
2 lžíce sezamových semínek
1 stroužek česneku
hrst sekaných bylinek (použila jsem pažitku a petrželku)
sůl dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Květák oberte na drobné růžičky a uvařte do měkka (trvá to přibližně 10 minut). Ty poté umístěte do mixeru společně s cizrnou, nálevem, stroužkem česneku a dvěma žloutky. Rozmixujte na hladkou kaši.

  2. Do ní přisypejte mouku, sekané bylinky, sezamová semínka a osolte. Na závěr ještě sníh ušlehaný z bílků. Těsto má konzistenci třeba hustější bublaniny nebo nočků, nedá se z něj přímo tvarovat, ale nemělo by to ničemu vadit.

  3. Lžící jsem dělala bobky na rozpálenou pánev a takto jsem placičky smažila. Pokud budete chtít zdravější variantu, jistě půjdou stejným způsobem i upéct v troubě. Nedělejte placičky vyšší než zhruba jeden centimetr, pravděpodobně by se dobře nepropekly.

  4. Servírovat můžete třeba s bramborovou kaší nebo jen tak, s dipem z bílého jogurtu a bylinek.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!