Květákovo-bramborová krémová polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

300 g květáku (cca 1/3 hlávky)
200 g brambor (cca 2 středně velké)
smetana ke šlehání dle chuti (použila jsem přibližně třičtvrtě decky)
vývar nebo voda dle potřeby
na špičku lžičky muškátového oříšku a kurkumy k dochucení
2 snítky libečku (nemusí být)
sůl dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Květák oberte na drobné růžičky, brambory nakrájejte na větší kostky, a zalijte vývarem či vodou tak, aby vše bylo ponořené, ale ne více. Osolte (myslete na to, že brambory sežerou soli docela hodně), přihoďte voňavý libeček a vařte do změknutí obojího, asi 10 minut.

  2. Pokud se vám zdá, že máte vody přebytek (což je docela pravděpodobné), raději jí trošku odlijte a ponechte stranou, lehce si polévku naředíte zpátky. Zbytek rozmixujte na hladké pyré a hrnci opět přiveďte k varu.

  3. Zjemněte smetanou ke šlehání, případně přidejte zpátky vodu, a dochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem a také kurkumou, která dodá polévce kromě vůně také žlutější barvu. V případě potřeby dochuťte ještě další solí či troškou prolisovaného česneku.

  4. Servírovat můžete třeba s česnekovými krutony a lněným semínkem, jako já na fotografii.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!