Hovězí na víně a kořenové zelenině

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

500-600 g hovězího (kližka)
3 mrkve
1 velká petržel
4 cibule (čím víc, tím lépe)
láhev kvalitního červeného vína (750ml)
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
olej
lžíce změklého másla
velká lžíce jáhlové mouky
sůl
lžíce citrónové šťávy
Na kaši
450 ml mléka
200 g instantní polenty
100 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Začněte tím, že načnete lahvinku s vínem a nalejete si kontrolní vzorek.

  2. Ve větším hrnci nebo tlakovém hrnci rozpalte olej a přidejte oloupanou a najemno nakrájenou cibuli. Ztlumte plamen a cibuli pozvolna opékejte, postupně přilévejte olej, aby nebyla cibule suchá. Cibuli opékejte aspoň půl hodiny, než z ní bude hnědá kaše.

  3. Odhrňte cibuli na stranu a přidejte oloupanou a nakrájenou zeleninu na kostičky. Nechte opéct do barvy a přidejte kostky masa. Maso nechte zatáhnout asi deset minut, přidejte bobkový list, nové koření, sůl a podlijte červeným vínem, tak, aby bylo maso zcela ponořené (do jeho výšky), budete potřebovat zhruba 0,5 l. Nechte projít varem a ještě chvilku nechte probublávat. Pak přilejte asi dvě deci vody, přiklopte a duste. V tlakovém hrnci vařte hodinu. V klasickém hrnci to bude trvat déle, tak dvě hodiny.

  4. Když je maso měkké, přijde asi ta nejtitěrnější práce a to vyndat maso z omáčky vedle na talíř. Když jste hotoví, omáčku rozmixujte do hladka. Pokud je omáčka dostatečně hustá, je zbytečné do ní přidávat mouku, ale mouka dodá omáčce lepší konzistenci. Přiveďte omáčku k varu. V misce si rozetřete máslo s moukou a postupně rozmíchejte v omáčce. Nechte deset minut provařit, vraťte maso do omáčky a zakápněte citrónovou šťávou. Popřípadě opepřete.

  5. Příprava kaše: Přiveďte k varu mléko. Postupně přisypte polentu. Jakmile kaše zhoustne, odstavte jí z plotny, vmíchejte máslo a osolte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!