Louhované kaštánky se starým těstem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Staré cesto:
500 g hladká mouka
cca 320 ml vlažná voda
10 g čerstvé droždí
štipka soli
Kaštánky:
500 g hladká mouka
2 KL sůl
2 PL olej
cca 270 ml vlažná voda
15 g čerstvé droždí
200 g staré těsto
Na louhování:
1 500 ml vody
50 g sódy bicarbóny

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme staré těsto: ve vodě rozpustíme droždí, smícháme s moukou. Necháme při pokojové teplotě 4-5 hodin pracovat. Pak dáme do uzavřené nádoby do lednice. Podle potřeby z něj odebíráme a přidáváme do kynutého těsta. V lednici vydrží až 10 dní.

  2. Kaštánky: v mouce rozmícháme sůl, přidáme olej, vodu, na kousky potrhané staré těsto - dáme jen 200 g starého těsta!!!, rozdrobené droždí - vypracujeme polotuhé těsto. Můžeme na vypracování použít robot nebo domácí pekárnu.

  3. Necháme vykynout, když těsto zdvojnásobí objem, vyklopíme, rozdělíme na menší kousky, vytvoříme bochánky (kaštánky), já měla 16 kusů. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout ještě asi 30 minut.

  4. Mezitím dáme vařit vodu, když vře, vsypeme sodu - pozor - vzkypí! Kaštánky dáváme do vařící vody se sodou (po 3-4) a vaříme z jedné strany 20-30 sekund, z druhé stejně.

  5. Vybíráme děrovanou lopatkou, ukládáme na plech s fólií, papírem na pečení. Mezitím jsme si zapnuli troubu na 200°C. Na plechu nastřihneme (foto), posypeme hrubou solí. Pečeme při 200°C asi 15 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!