Hummus - základní recept

Recepty, Pomazánky

Suroviny

300 g cizrny (vařené, tj. asi 150 g sušené)
1 lžička sezamové pasty Tahini
1 lžička olivového oleje
šťáva 1/2 citronu
2 stroužky česneku
1/2 lžičky římského kmínu (mletého)
1/2 lžičky mletého koriandru
studená voda (dle potřeby)
sůl
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Cizrnu umyjeme a přes noc namočíme do alespoň dvojnásobného množství vody.

  2. Druhý den vodu vylijeme a cizrnu dobře propláchneme.

  3. Přendáme ji do tlakového hrnce, zalijeme opět asi dvojnásobkem vody a přivedeme k varu.

  4. Vaříme od natlakování hrnce 40 minut.

  5. Hrnec necháme vychladnout, otevřeme a cizrnu zcedíme. Pro přípravu hummusu je třeba cizrnu nechat zcela zchladnout.

  6. Cizrnu nasypeme do nádoby vhodné k mixování, přilijeme 100 ml studené vody a rozmixujeme ručním mixérem na jemnou kaši.

  7. Přidáme citronovou šťávu, olej, tahini, prolisovaný česnek, římský kmín, koriandr a sůl.

  8. Dobře promícháme, podle potřeby zředíme ještě trochou studené vody a dochutíme solí, citronovou šťávou a sekanou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!