Cizrnová kaše s jogurtem (falešný hummus), základní

Recepty, Luštěniny

Suroviny

150 g suché cizrny
150 g bílého jogurtu (může být i řecký)
sůl
K podávání:
1 žitná placka, 2 krajíce žitného chleba (100 g)
Volitelné:
2 PL olivového oleje (podle hustoty při přípravě)
několik kapek citronové šťávy (troška kyseliny)

Postup přípravy receptu

  1. Namočit cizrnu na 6-12 hodin. Kratší čas postačí pro nasáknutí vody.

  2. Vařit v hrnci asi 35 minut. Výhodnější je uvařit v tlakovém hrnci 25 minut (lepší na 2. stupeň). Uvařená cizrna váží asi 260-270 g (ze 150 g). Při použití tlakového hrnce přivést cizrnu k varu bez natlakování, vzniklou pěnu na hladině odstranit (největší objem pěny). Teprve poté natlakovat hrnec. Ponechaná pěna by ucpala místa proudění páry.

  3. Oloupat uvařenou cizrnu kuličku po kuličce - asi 1 hodinu. Slupky zhoršují chuť, mírně škrábou. Na internetu jsou rady jak oloupat rychleji. Jedlá soda při vaření je zakázaná. Rychlé odření slupek hromadně vyžaduje značnou sílu.

  4. Nasypat do nádoby s rovným dnem 1 vrstvu cizrny. Rozdrtit sušší cizrnu na hrubou drť. Užívám tyčku průměru 4 cm s rovným koncem. Rozdrtit postupně uvařené množství po 3 dávkách.

  5. Přidat jogurt, sůl. Promíchat do hustší kaše.

  6. Tyčovým mixérem zjemnit kaši. Doporučeno zakrývat rukou u hrany nádoby odletující kapičky kaše. Je výhodné, aby výřezy na konci tyčového mixéru byly plně ponořené do kaše. Díky tomu je velmi malé množství odletujících kapiček.

  7. Podle vzniklé hustoty je možné přidat olivový olej, vodu. Výsledná kaše má být hustší, aby po nabrání byla soudržná. Pro chuť přidat citronovou šťávu (kyselinu). Množství podle chuti. Při nadměrném ochucení divné zažívací pocity k vydržení.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!