Strakonické štrúdle
Recepty, MoučníkySuroviny
- 42 dkg hladké mouky - světlé
- 25 dkg tuku /1/2 másla + 1/2 sádla/
- 10 lžic studené vody
- 2 polévkové lžíce octu
- 2 žloutky
- špetka soli
- Náplň:
- 15 dkg strouhanky
- 5 dkg másla
- 1,25 kg jablek nakrájených na plátky - jsou lepší než strouhaná
- cukr krupice dle chuti
- vanilkový cukr
- mletá skořice nebo koření jablkový závin
- rozinky namočené v rumu
- sekané ořechy (ty nejsou podmínkou)
- máslo
- rum na potření
- moučkový cukr na posypání
Postup Strakonické štrúdle
Postup přípravy receptu
-
Do mouky přidáme nakrájený tuk a ostatní suroviny, ocet promícháme s vodou a vypracujeme těsto, které dáme na 1-2 hod. odpočinout, ale může být také v ledničce nebo někde v chladu přes noc. Rozdělíme ho pak na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku.
Posypeme strouhankou osmaženou na másle a doprostřed dáme pruh jablek. Posypeme cukrem, skořicí, rozinkami, ořechy a část těsta položíme přes jablka. Dáme další vrstvu jablek, opět cukr a koření a přes to přehneme druhý konec těsta.
Upečeme ve vyhřáté troubě a ještě horký potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme. Sádlo je třeba tam určitě dát, protože dělá to těsto pěkně křehké a máslo zase jemné.