Strakonické štrúdle

Recepty, Moučníky

Suroviny

42 dkg hladké mouky - světlé
25 dkg tuku /1/2 másla + 1/2 sádla/
10 lžic studené vody
2 polévkové lžíce octu
2 žloutky
špetka soli
Náplň:
15 dkg strouhanky
5 dkg másla
1,25 kg jablek nakrájených na plátky - jsou lepší než strouhaná
cukr krupice dle chuti
vanilkový cukr
mletá skořice nebo koření jablkový závin
rozinky namočené v rumu
sekané ořechy (ty nejsou podmínkou)
máslo
rum na potření
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Do mouky přidáme nakrájený tuk a ostatní suroviny, ocet promícháme s vodou a vypracujeme těsto, které dáme na 1-2 hod. odpočinout, ale může být také v ledničce nebo někde v chladu přes noc. Rozdělíme ho pak na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku.

  2. Posypeme strouhankou osmaženou na másle a doprostřed dáme pruh jablek. Posypeme cukrem, skořicí, rozinkami, ořechy a část těsta položíme přes jablka. Dáme další vrstvu jablek, opět cukr a koření a přes to přehneme druhý konec těsta.

  3. Upečeme ve vyhřáté troubě a ještě horký potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme. Sádlo je třeba tam určitě dát, protože dělá to těsto pěkně křehké a máslo zase jemné.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!