Vepřový závitek na špeku

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřové kýty
mrkev
sterilované okurky
vejce
párky
20 dkg uzeného špeku
1 cibule
sůl
plnotučná hořčice
hovězí vývar

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso z kýty si nakrájíme na plátky, které rozklepeme na větší a tenčí plátky.

  2. Maso osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme trochou hořčice a necháme tak hodinku odležet v chladu.

  3. Mezi tím si uvaříme vejce na tvrdo a párky, okurky a mrkev nakrájíme na dílky přiměřené velikosti k naplnění závitků. Naložené plátky masa si rozložíme a postupně pokládáme špalíkem mrkve, okurky, párku a na konec polovinou uvařeného vejce.

  4. Závitky poctivě a pevně smotáme, kdo má potřebu, může převázat nití.

  5. V pánvi Wok si rozpustíme na jemné kostky nakrájený uzený špek a ve výpeku zprudka orestujeme všechny vytvořené závitky. Takto opečené závitky naskládáme do pekáčku.

  6. Ve výpeku ze špeku včetně vzniklých křupavých kostiček špeku ještě opečeme nahrubo nakrájenou cibuli a podlijeme 2 dcl vývaru.

  7. Vše nalijeme na závitky v pekáčku, vložíme do trouby a pečeme při střední teplotě cca 60 minut. Po upečení závitky vyjmeme, šikmo překrojíme, aby nám na řezu vznikla hezká oku lahodící mozaika.

  8. Šťávu propasírujeme, lehce zaprášíme hladkou moukou a přidáme pro zpestření, ještě na velmi tenká kolečka nakrájený párek totožný s tím, který byl použit do závitku.

  9. Lehce prohřejeme mírným varem cca 10 minut a podáváme s rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!