Thajská kokosová polévka s kuřetem a houbami
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 plechovka kokosového mléka (400 ml), před použitím plechovku protřepte
- 400 ml kuřecího vývaru (můžete odměřit ve stejné plechovce od kokosového mléka)
- 3 cm kousek oloupaného čerstvého zázvoru (pokrájeného na tenké plátky a nudličky)
- 1 výhonek citronové trávy (do stonku bouchněte rukojetí nože, zploští se a uvolní se potřebné chutě, pokrájené na cca 3 cm špalíčky. Ponechte si spodní výhonek cca 4 cm a dejte zpět do sklenky s troškou vody, ona pustí kořínky a poroste dál pro další použití)
- 200 g kuřecího prsa (očištěného a pokrájeného na drobnější kousky)
- 1 hrnek (cca 90 g) čerstvých pokrájených hub shitake nebo hlíva ústřičná apod.
- 1 lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy
- 1 lžíce ústřicové omáčky (pokud ji nemáte, nahraďte další lžící rybí omáčky)
- 1 lžíce rybí omáčky (nejlepší je thajská či vietnamská)
- 1 lžička cukru
- 1 lžička thajské chilli pasty
- 2 hrsti pokrájeného čerstvého koriandru (kdo má přihodí i bazalku. Zkuste někdy thajskou)
- sůl
Postup Thajská kokosová polévka s kuřetem a houbami
Postup přípravy receptu
-
Thajská kokosová polévka s kuřetem a houbami je velmi rychle připravena, takže si nachystejte suroviny dopředu, aby jste se zbytečně nezdržovali.
Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu kokosové mléko, vývar, zázvor, a citronovou trávu.
Pak přidejte kuřecí kousky, houby, limetkovou šťávu, rybí i ústřicovou omáčku, cukr a chilli pastu.
Stáhněte sporák na poloviční výkon a nechte vařit až kuřecí maso bude pevné a neprůhledné. To trvá zhruba 8 -10 minut.
Nakonec vyndejte z polévky citronovou trávu, je tvrdá a nechutnala by vám