Rychlý chlebíček nebo bábovka se sušenými švestkami

Recepty, Moučníky

Suroviny

4 vejce
1 hrnek krupicového cukru, může být i tmavý nebo třtinový
3/4 hrnku rostlinného oleje bez výrazné chuti (řepkový, slunečnicový)
1 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 hrnek drobně sekané hořké čokolády
1 1/2 hrnku sekaných sušených švestek (může být i část sušených hrušek či datlí, ale švestky by měly převažovat)
1/2 hrnku drobně sekaných nebo hrubě mletých ořechů (nemusí být)
1/2 hrnku mléka (v přípdě, že jsou menší vejce, tak 3/4 hrnku, ale víc určitě ne)
Na dokončení:
rum
moučkový cukr s vanilkou
(odměřujeme čtvrtlitrovým hrnkem)

Postup přípravy receptu

  1. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, nejlépe ručním elektrickým šlehačem, postupně slabým pramínkem přiléváme olej. Sekané přísady smícháme s moukou a práškem do pečiva. Do ušlehané hmoty zvolna přimícháváme mouku s přísadami a mléko.

  2. Vzniklé těsto nalijeme do vymaštěné, strouhankou nebo kokosem vysypané větší chlebíčkové formy. Můžeme dát i do bábovkové.

  3. Pečeme při 180 °C cca 30 minut, pak snížíme na 150 °C a dopečeme.

  4. Chvilku necháme stát ve formě, ještě teplé vyklopíme, pokapeme rumem a sypeme cukrem s vanilkou. Můžeme též polévat čokoládovou či rumovou polevou a sypat ořechy nebo čokoládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!