Dietka barevně Kari placky z červené čočky

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

300 g červené čočky
4 lžičky kari
2 střední cibule (cca 170g)
Očištěný středně velký pórek tedy jen světlá část bez tmavě zelených listů (cca 140g)
200 g mrkve
30 g slunečnicových semínek
3 bílky
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
1 litr zeleninového vývaru

Postup přípravy receptu

  1. Červenou čočku si minimálně na 2 hodiny namočte do studené vody tak, aby byla celá ponořená. Do menšího kastrůlku se silnějším dnem dejte ohřívat vývar a jakmile začne vřít, ztlumte plamen, přidejte dvě lžičky kari a vsypte veškerou čočku (bez vody, ve které se namáčela). Vařte cca 5 minut do změknutí. Pak slijte přes husté sítko, ale část vývaru (asi tak 8 lžic) si ponechejte stranou (viz tipy a triky).

  2. Mezitím si nakrájejte cibuli na jemno. V hlubší pánvi s těžkým dnem, ke které máte i poklici si na středním plameni rozpalte 1 lžíci olivového oleje a cibuli na něm pozvolna smažte, až zesklovatí (což trvá cca 7 minut). Přidejte k ní 4 lžíce vývaru, přiklopte poklicí, nechte 3 minuty dusit, pak odložte poklici stranou a nechte odpařit zbytek tekutiny (cca 1 minutu).

  3. Zatímco máte cibuli na plotně, nakrájejte si ostrým nožem na tenká kolečka pórek (trošku si odložte stranou na zdobení) a přidejte ho ke změklé cibuli. Asi jednu minutu ho smažte, pak přidejte 2 lžíce vývaru, 3 minuty ho duste pod pokličkou a pak ještě 1 minutu odkrytý, až se opět všechna tekutina odpaří.

  4. Mezitím si na jemném struhadle nastrouhejte očištěnou mrkev a přisypte ji ke žluté směsi pórku a cibule společně s jedním prolisovaným stroužkem česneku. Smažte společně tak 2 minuty, aby mrkev mírně změkla, ale neztratila svoji křehkost a šťavnatost a česnek nezhořkl. Odstavte z plotny.

  5. Do velké mísy vsypte uvařenou červenou čočku i zeleninu z pánve a dochuťte dvěma lžičkami kari koření, případně trošku přisolte (ale není nutné, vývar slanou chuť sám dodá).

  6. Rozpalte si troubu na 200°C.

  7. Nakonec přidejte 30 g slunečnicových semínek, 3 vaječné bílky a pořádně promíchejte v kompaktní směs (trošku řidší, než je bramborákové těsto).

  8. Na plech vyložený pečicím papírem vytvořte pomocí lžíce středně velké placičky o výšce asi půl centimetru a dejte je péct. Po asi 16 minutách přenastavte troubu tak, aby pekla jen horní spirála a ještě 5 minut dopékejte, aby placičky pěkně zpevnily. Vyndejte je z trouby a nechte vychladnout, abyste je mohli sejmout z pečicího papíru v celku (jinak by se vám úplně rozdrobily, viz tipy a triky).

  9. Nepatříte-li mezi počítače kalorií, dopřejte si k plackám karamelovou mrkvičku a cizrnový dip. V opačném případě zvolte třeba bílý jogurt se sníženým obsahem tuku rozmixovaný s kouskem okurky a několika tymiánovými lístky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!