Jahodový koláč kynutý

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
3/4 kg hladké mouky
1/2 kostky droždí
1/4 litru vlažného mléka
3 polévkové lžíce cukru
1/2 kávové lžičky strouhané citronové kůry
1 balíček vanilkového cukru
1 kelímek zakysané smetany
4 polévkové lžíce dobrého oleje (para, olivový)
1/2 kostky rozpuštěného másla nebo Hery
2 celá vejce
špetka soli
Na povrch:
1/2 kg jahod pokrájených na plátky
Na drobenku:
25 dkg hrubé mouky
1/2 kostky změklého másla (Hery)
10 dkg cukru

Postup přípravy receptu

  1. Ze surovin na těsto zaděláme měkké těsto, které se nelepí, povrch pomoučíme, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Plech s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem. Troubu předehříváme na 180 st.

  2. Vykynuté těsto dáme na plech vyložený pečícím papírem a válečkem nebo rukama ho rozložíme rovnoměrně po celé ploše plechu. Na povrch vyskládáme plátky jahod, zasypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě při 180 st. cca 25 minut.

  3. Vychladlý koláč krájíme na porce, které můžeme ozdobit šlehačkou nebo kopečkem zakysané smetany.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!