Čokoládová fantazie
Recepty, DortySuroviny
- Korpus: (forma 24 cm)
- 3 vejce
- 80 g cukru
- 2 lžíce vroucí vody
- 80 g polohrubé mouky
- Krém:
- 1/4 l mléka
- 100 g másla
- 100 g cukru krupice
- 4 lžíce kakaa
- 2–3 lžíce rumu
- Jíška: (do krému)
- 70 g másla
- 30 g polohrubé mouky
Postup Čokoládová fantazie
Postup přípravy receptu
-
Nejdřív upečte piškotový korpus. Troubu předehřejte na 180°C a 100 g másla na krém vyndejte z lednice, aby vám změklo. Žloutky oddělte od bílků, přidejte k nim cukr a vyšlehejte do pěny. Pak přidejte dvě lžíce vroucí (ne horké, ale vroucí!) vody a šlehejte dál. Pak do pěny přimíchejte mouku a nakonec tuhý sníh z bílků. Připravené těsto nalijte do vymazané a vysypané (nebo nepřilnavé) formy a dejte péct asi na 20–25 minut. Hotový korpus pak nechte vychladnout.
Mezitím, co se peče piškot, začněte s krémem. Na pánvi rozpusťte 70 g másla, zaprašte ho moukou a usmažte řídkou světlou jíšku. Tu nechte zchladnout, pak ji opět zahřejte a za stálého míchání do ní přidejte mléko. Vznikne vám hustá hmota, která je základem celého krému. Tu nechte úplně vychladnout.
Změklé máslo smíchejte s cukrem krupice, kakaem a směs pak promíchejte s jíškovým základem. Nakonec důkladně vyšlehejte šlehačem. Krém má díky polohrubé mouce pevnou texturu, a to je právě to, co ho dělá jiným, než jsou všechny ostatní.
Vychladlý piškot pokropte rumem a ještě ve formě na něj naneste krém. Pak dort vložte do lednice ztuhnout a můžete podávat.