Caponata

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

2 střední lilky
1 řapíkatý celer (2 stonky)
2 cibule
4-5 oloupaných rajčat
1/2 šálku zelených oliv
2 lžíce kapary
2 lžíce vinného octa
1-2 lžíce hnědého cukru
olivový olej
sůl
čerstvá bazalka

Postup přípravy receptu

  1. Lilek nakrájíme na menší kostky, dáme do cedníku, osolíme a necháme vypotit. Opláchneme ho, osušíme papírovou utěrkou.

  2. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, vložíme lilek a opečeme ho dozlatova - cca 8 minut.

  3. Vyndáme ho z pánve, je-li třeba přidáme olej a vložíme cibuli, pokrájenou na kostičky a na jemno pokrájený očištěný řapíkatý celer. Opékáme také cca 7-8 minut.

  4. Do hlubší pánve dáme pokrájená, oloupaná rajčata, vinný ocet, cukr, důkladně promícháme, přidáme opečenou zeleninu, osolíme, přiklopíme a dusíme na mírném ohni 15 minut, pečlivě mícháme a je-li třeba, přilijeme malinko vody, aby se směs nepřipalovala.

  5. Před koncem vmícháme olivy, kapary a natrhané lístky bazalky.

  6. Hotovou caponatu podáváme při pokojové teplotě a před podáváním posypeme lehce opraženými piniovými oříšky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!