Čekanka na másle se šunkou a sýrovým přelivem

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

Na čekanku:
2 ks čekanky
4 plátky dušené šunky
oříšek másla
sůl
Na přeliv:
250 ml smetany
120 g sýru Gorgonzola
25 g sekaných vlašských ořechů
Příloha bramborové kaše zapečená v troubě:
brambory
máslo
mléko
sůl
pečicí papír

Postup přípravy receptu

  1. Odstraníme z čekanky horní listy a rozpůlíme ji (podélně). Dáme 4 půlky čekanky vařit v osolené vodě 5 minut, větší necháme delší dobu. Po uvaření čekanku zchladíme studenou vodou, aby se nám neztratila barva a osušíme. Každou osušenou půlku zabalíme do plátku dušené šunky a osmahneme na másle do zlatova.

  2. Do kastrůlku dáme smetanu a nakrájenou gorgonzolu (kdo chce může nahradit nivou). Necháme rozpustit a přidáme vlašské ořechy nasekané na jemno.

  3. Jako přílohu jsem udělala zapečenou br. kaši. Uděláme si hustší br. kaši a pomocí zdobítek na těsto se snažíme vytlačit bramborovou kaši do úhledných tvarů na pečící papír viz foto. Necháme zapéct do zlatova. Mě osobně se příloha moc nepovedla, snad budete mít víc štěstí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!