Křehký koláč s chřestem a bazalkovým krémem

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

1 balení rozváleného listového těsta (seženete v každém větším supermarché, nezapomeňte zkontrolovat, jestli je těsto vegan! jinak na vás přijde VeganPolice)
1 konzerva vařených bílých fazolí (nebo cca 240 g)
1/4 hrnku kešu natural
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce bazalkového pesta (pokud nemáte, v mlýnku na koření rozmixujte hrst čerstvé bazalky s trochou ořechů (mandle, vlašské, příp. semínka - např. sezam), soli a olivového oleje abyste měli cca tu lžíci)
3 lžičky čerstvé citronové šťávy
2 lžíce sojového mléka či jiného rostlinného
zelený chřest (cca 20 - 22 výhonků)
olivový olej
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 220°C.

  2. Těsto opatrně robalte a rozprostřete i s papírem na plech.

  3. Fazole slijte a spolu s kešu, hořčicí, pestem a citronovou šťávou rozmixujte v mixéru dohladka.

  4. Přidejte mlého a opět rozmixujte.

  5. Z chřestu odřízněte tvrdé konce a pokud by se vám zdálo, že i tak jsou konce tužší (vláknitější), než by měly být, oloupejte je zhruba do třetiny délky výhonku škrabkou. F

  6. azolové pyré navrstvěte na těsto, po krajích nechte cca 1 cm holého těsta.

  7. Stonky chřestu vyskládejte na pyré, střídavě hlavičkou nahoru a dolů.

  8. Vložte do trouby, snižte teplotu na 200°C a pečte přibližně 25 minut. Ke konci často kontrolujte, jestli se těsto nepřipaluje. Koláč podávejte ještě teplý.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!