Mrkvovo-ořechová vajíčka s čokoládou - raw

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Kuličky alá dortové těsto:
2 velké oloupané mrkve
1 větší kyselejší jablko (oloupané a zbavené jadřince)
1,25 hrnku sušeného strouhaného kokosu
1/2 hrnku nadrobno nasekaných hrozinek
3/4 hrnku nadrobno nasekaných (nožem, v mixéru jen párkrát zapulzovat) vlašských ořechů
1,5 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru (nebo 1 lžička čerstvého)
1/4 lžičky muškátového oříšku
špetka soli
2 - 3 lžíce javorového sirupu (podle chuti a sladkosti mrkví/jablka, kokosového či hnědého cukru nebo medu pokud konzumujete)
3 lžíce ořechového másla (ideálně mandlové, kešu, příliš vhodné není burákové) - můžete koupit za drahý peníz nebo si jednoduše udělat vlastní, stačí mixér a ořechy).
šťáva z 1/2 limetky
dekorace: kokos (goji, nasekané kakaové boby, plátky mandlí...)
Čokoláda:
1/4 hrnku kokosového oleje
1/4 hrnku kakaového másla (příp. můžete nahradit kokosovým olejem)
1 lžička vanilkového extraktu
13 - 15 lžic kakaového prášku
(pokud se vám nechce čokoládu vyrábět a netrváte na tom, aby byla vajíčka raw pokud na tom naopak trváte, musíte samozřejmě použít raw kakao, raw kokosový olej, vanilku atd.), jednoduše rozpusťte vaší oblíbenou vegan čokoládu, dle konzistence (měla by být spíš tekutější) přidejte trochu tuku (např. kokosového oleje)

Postup přípravy receptu

  1. Mrkve a jablko nakrájejte na jemném struhadle (s jablkem je to trochu hůř, můžete použít hrubší).

  2. Připravte si plátýnko, nutbag nebo ruce a z nastrouhané mrkve a jablka co nejlépe vymačkejte všechnu šťávu (pak vypijte, mňam!). Na nastrouhání a odšťavnění mrkve a jablka můžete použít i odšťavnovač, autorka receptu ovšem dodává, že díky výkonnosti odšťavnovačů přijdete tímto krokem o dost výsledné chuti. Pokud se pro odšťavnovač rozhodnete, je následně vhodné do drti opět trochu šťávy přidat.

  3. Když jsou mrkve a jablko v rámci možností odšťavněná, přidejte k nim do mísy všechny další ingredience a dobře promíchejte rukama. Směs by měla být měkčí a maličko lepivá, nicméně mělo by být možné z ní bez větších problémů tvarovat kuličky. Pokud to nejde, přidejte víc kokosu, ořechů a rozinek.

  4. Ze směsi vytvarujte požadované tvary (užírejte jenom trochu nebo se ani nenadějete a v míse nic nebude!), vyskládejte na prkýnko či talíř a dejte na nejméně půl hodiny odpočinout a ztuhnout do mrazáku.

  5. Mezitím připravte čokoládu. Olej a kakaové máslo rozpusťte, přelijte do hlubokého talíře či mělčí misky a dobře vmíchejte vanilku a kakao. Nechte odstát.

  6. Zmrzlá vajíčka/kuličky napichujte na špejli, obalte v čokoládě a nechte trochu okapat (čokoláda začne ihned tuhnout). Dle chuti a nálady ozdobte nebo nechte tak, jak jsou. Skladujte v mrazáku či v ledničce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!