Africký sumeček se zeleninou na másle

Recepty, Ryby

Suroviny

1 balení cca 600 g sumečka
250 g květáku
3 mrkve
250 g fazolek
100 g másla
2 lžíce olivového oleje
2 lžičky domácí grilovací koření (nebo koupené)
bylinková sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř
solamyl na obalení masa
brambory malé 3-4 na porci

Postup přípravy receptu

  1. Očistíme zeleninu a nakrájíme mrkev na kolečka (můžeme si pohrát), rozebereme květák na malé růžičky, fazolky pokrájíme nebo použijeme mražené.

  2. Brambory oškrábeme, omyjeme a položené na lžíci nakrájíme plátky (tak je nedokrojíme). Takto připravené brambory dáme do zapékací misky, posolíme bylinkovou solí a poklademe plátky z poloviny másla. Přikryté dáme do vyhřáté trouby na180 °, podle druhu nádoby na zapékání mírně podlijeme nebo nemusíme podlévat. Po 30 minutách odkryjeme, přelijeme máslem, zvýšíme teplotu na 200-220 ° a dopečeme dozlatova.

  3. Ke konci pečení brambor připravíme zeleninu, můžeme udělat na páře buď odděleně nebo promíchanou, ale vždy na skus uvařenou, pak osolíme bylinkovou solí a opepříme. Sumečka opláchneme, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na velikost soust. Na sumečka použijeme koření dle chuti, grilovací nebo na ryby, pak lehce obalíme v solamylu a opečeme na pánvi na másle. Pokud nepoužijeme přepuštěné máslo, přidáme olej, opékáme krátce asi 2 minuty z každé strany.

  4. Sumeček má velmi jemné maso a nepotřebuje dlouhou úpravu. Je oblíbený hlavně u dětí, nemá kosti a není cítit rybinou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!