Koláč s rybízovou pěnou

Recepty, Moučníky

Suroviny

25 dkg másla (Hery)
20 dkg moučkového cukru
1 vanilkový cukr
6 žloutků
1 lžíce rumu
citronová kůra
1 prášek do pečiva 13 g
45 dkg hladké mouky
rybíz
Sníh:
6 bílků
25 dkg moučkového cukru
20 g kakaa

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky, moučkový cukr, povolené máslo, rum, citronovou kůru, vanilkový cukr, ušleháme do tuhé pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech zašleháváme do těsta. Vypracujeme těsto, které pomocí stěrky dáme na více míst na vymazaný a vysypaný plech, ruce si namastíme olejem a rozmačkáme ho stejnoměrně na plech. Na okrajích ho vymačkáme do výšky 1,5 cm. Těsto posypeme rybízem červeným nebo černým podle toho, jaký máme.

  2. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého po částech zašleháváme cukr. Dvě lžíce necháme a rozmícháme ho s kakaem a vmícháme do sněhu. Sníh natřeme na těsto s rybízem.

  3. Koláč dáme do předehřáté trouby na 180°C do středu a pečeme 40 minut. Krájíme ho studený a krájíme opatrně, aby kůrčička sněhu moc nepopraskala. Rozměry pekáčku jsou 38 x 38 cm.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!