Vypečené pletýnky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

500 g celozrnné pšeničné mouky
250 ml obilného mléka OvesMilk (sušený nápoj + voda dle návodu)
1 vejce
21 g droždí
2 lžičky soli
1/2 lžičky fruktosy
1 vejce na potření
mák
sezam

Postup přípravy receptu

  1. Do velké mísy prosejeme mouku se solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme vejce.

  2. Do menší misky nalijeme vlažné mléko, přidáme cukr a droždí. Jakmile kvásek vzejde, přilijeme ho do důlku. Vypracujeme těsto, které hněteme na lehce pomoučeném vále 10min, až je pěkně vláčné a pružné.

  3. Těsto přeložíme do misky, přikryjeme a necháme kynout na teplém místě zhruba 1hod.

  4. Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a krátce prohněteme. Rozdělíme ho na 8 dílů a z každého vytvarujeme pletýnky.

  5. Potřeme vodou a dáme na 30min kynout.

  6. Poté potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a pečeme 10min při 220°C a poté dopečeme 5-10 při 200°C.

  7. Hotové pletýnky přeložíme na mřížku a necháme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!