Vesnické bagety

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

400 g hladké mouky
100 g grahamové mouky
150 g vařených studených brambor
2 lžičky soli
270 g vlažné vody (množství se může nepatrně lišit)
3 lžíce oleje
18 g čerstvého droždí

Postup přípravy receptu

  1. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně. Do nádoby nejdříve dáme vlažnou vodu, olej, jemně nastrouhané brambory, pak obě dvě mouky smíchané se solí a nahoru rozdrobíme droždí. Zvolíme program Těsto.

  2. Vykynuté těsto vyjmeme na lehce pomoučený vál, propracujeme a rozdělíme na libovolný počet kousků. Podle toho, jak velké bagety chceme mít, já dělala 6 ks. Kousky těsta zpracujeme do malých bochánků a vyválíme bagetky. Rozložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení, překryjeme nejlépe mikrotenem a necháme vykynout. Vykynuté bagetky shora opatrně šikmo nařízneme, nejlépe žiletkou. Orosíme vlažnou vodou z rozprašovače a vložíme do předehřáté trouby. Horkovzduch 190°C, klasické pečení 210°C. Pečeme zhruba 20 - 25 minut, záleží, jakou velikost baget jsme zvolili a taky na troubě.

  3. Upečené bagety přendáme na mřížku a necháme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!