Utopenci mé maminky

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

1 kg špekáčků
asi 1 kg cibule
1/2 l octa
1/2 l vody
paprika kozí rohy nebo feferony
trochu zázvoru
tymián
6 kuliček nového koření
6 kuliček celého pepře
hořčičné semínko
6 bobkových listů
2 lžíce DEKA

Postup přípravy receptu

  1. Nachystáme si sklenici do které budeme utopence nakládat. Toto množství odpovídá asi na sklenici od okurek o objemu 1,5 litru, ale můžeme použít i jiné.

  2. Špekáčky podélně rozkrojíme na půlky, nakrájíme cibuli a nachystáme si papriku(já používám kozí rohy a feferony).

  3. Dáme si vařit nálev který přichytáme tak, že smícháme ocet s vodou, DEKEM a kořením a necháme ho 10 minut vařit. Pak ho odstavíme a necháme zchladnout.

  4. Než zchladne, skládáme utopence do sklenice. Střídavě špekáčky, cibuli a prokládáme paprikou. Na každou vrstvu dáváme bobkový list. Sklenice plníme asi 1cm pod okraj.

  5. Když máme naplněno zalejeme studeným nálevem a pořádně utáhneme. Necháme stát při pokojové teplotě asi týden. Po týdnu konzumujeme


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!