Vepřový Hot Guláš

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg plecka
100 g uzené slaniny (nebo špeku)
2 ks střední cibule
2 ks červené papriky
několik kozích rohů
3 ks rajčat
3 ks stroužků česneku
1 KL soli
3 dl černého piva
2 ks kostek zeleninového bujonu nebo PL Vegety
1 PL Maggi
1 PL vrchovatá Solamylu nebo kukuřičného škrobu
2-3 PL mleté sladké papriky
2 PL hladké mouky
1/2 l vody na záklechtku
kmín
pepř
sůl
3 PL oleje
chilli omáčka (když kozí rohy nepálí)

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na větší kostky (~4cm), dáme do misky a promísíme se škrobem - maso pak nepustí šťávu a bude krásně křehké, jinak je jak smrkové špalíky!:-).

  2. Špek nakrájíme na drobné kousky a dáme na olej do širokého kastrolu s nepřilnnavou úpravou vysmažit.

  3. Vložíme maso, dáme hořák naplno a smažíme, dokud nezačnou kraje zlátnout, tj. ~ 10 minut.

  4. Poté odstavíme z hořáku a maso vyjmeme děravou lžící zpět do misky.

  5. Vrátíme kastrol na hořák, vložíme na tenko pokrájené cibule s kmínem a osmahnem trochu do hněda. Přidáme mletou papriku, mícháme, počítáme zvolna do pěti a ihned zalijeme šálkem vroucí vody - pozor pěkně to vypění!

  6. Vložíme zpět maso, podlijeme pivem, vložíme bujon, opepříme a zvolna dusíme.

  7. Každych 10 minut mícháme a podléváme aby maso bylo do 1/2 ponořené.

  8. Po vypotřebování piva podléváme vodou. Asi po 40 minutách přidáme pokrájené papriky a kocí rohy, dusíme do doby než vařečkou přepůlíme jeden z kousků masa.

  9. Potom přidáme mix rajčat a česneku, zalijeme záklechtkou s potřebným množstvím vody, povaříme 15 minut, přidáme rozemnutou majoránku, případně dosolíme a doostříme čili omáčkou. Necháme vypnuté zakryté 10 minut dojít (někdy taky ne).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!