Kokosové mléko a kokosová šlehačka jen z kokosu a vody

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

200 g suchého strouhaného kokosu
1 l vody
(Chcete-li mléko hustší nebo řidší, změňte poměr vody a kokosu.)

Postup přípravy receptu

  1. Kokos nasypeme do nádoby vhodné k mixování. Počítáme s větší rezervou, kokos nasákne vodu. Vodu ohřejeme, až se začnou tvořit malé bublinky na dně hrnce. Kokos přelijeme vodou a cca 5 minut mixujeme ponorným mixérem.

  2. Kokos se moc nerozmixuje, spíše se zapracuje/vsákne voda do kokosu. Necháme asi 2 hodiny odstát při pokojové teplotě a poté přecedíme přes pláténko/utěrku/plenu. Lépe je cedit po menším částech, lépe se kokosové mléko vyždímá. Pokud máte doma odšťavňovač, můžete místo cezení použít odšťavňovač.

  3. A mléko je hotovo.

  4. Chceme-li vyrobit kokosovou šlehačku, připravené mléko necháme v lednici alespoň přes noc (ideálně 24h). Na povrchu se usadí tzv. kokosová smetana a vlivem nízké teploty v lednici ztuhne.

  5. Tuto tuhou smetanu vložíme do vychlazené nádoby ke šlehání a vyšleháme jako šlehačku. Chceme-li, můžeme osladit. V lednici by měla vydržet i tři dny. (Nám vydržela několik desítek vteřin, takže zatím nemám vyzkoušeno.:-))

  6. Počítám, že po vyjmutí z lednice se začne pomalu opět rozpouštět, takže nebude vhodná na teplé pokrmy. Nemám ale zatím vyzkoušeno.

  7. bylé odtučněné mléko je výborné např. do palačinkového těsta (viz recept na palačinky bez lepku, mléka, bílku a soji), které pak chutná po kokosu. Případně je do něj možné rozmixovat ovoce a vychutnat si ovocný koktejl.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!