Vepřové kostky s houbovou vůní,česnekem a paprikou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Vepřová plec 300 g
- čerstvé houby 300 g
- cibule 3 ks
- česnek 2 stroužky
- sádlo (olej) 3 lžíce
- sůl
- paprika mletá sladká 2 lžíce
- houbové koření (Vitana) 2 lžičky
- celý kmín 1/2 lžičky
- voda na podlití - horká
- Hladká mouka na zahuštění 2 lžíce
- sádlo (olej) 1 lžíce
Postup Vepřové kostky s houbovou vůní,česnekem a paprikou
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou plec nakrájíme na kostky (5cm),cibuli nakrájíme na větší kostky,česnek pokrájíme nahrubo.
Vodu (třeba v konvici) si uvedeme do varu.
V kastrolu si rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a restujeme do sklovata, pak přidáme česnek a společně restujeme do zlatova.
Poté přidáme maso a mícháme do zatažení. Pod zatažené maso vsypeme houbové koření, kmín a necháme rozvonět.
Přidáme pokrájené houby, zlehka orestujeme, vsypeme sladkou papriku, promícháme a vše podlijeme vroucí vodou. Ze začátku jen asi 1cm, aby se nám obsah kastrolu hned vařil, promícháme a dolijeme zbytek. Jen do výšky masa.
Dle chuti osolíme, přiklopíme a necháme zlehka dusit asi 3O min - dle tuhosti masa.
Na pánvi si rozehřejeme tuk, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Tu vmícháme k masu a necháme ještě asi 15 - 20 min za občasného promíchání, pomalu provářet a dusit. Posledních 10min. odklopíme pokličku a necháme aby nám omáčka pustila glanc (tuk na povrch).
Zahustit lze i moukou smíchanou s troškou studené vody.
Omáčku dle chuti dosolíme a podáváme ozdobené zelenou cibulkou. Jako přílohu můžeme dát houskové knedlíky, rýži...