Jablečný koláč z mandlového těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 120 g cukru
- 40 g oloupaných mletých mandlí
- 120 g másla
- 200 g polohrubé mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 2 žloutky
- špetka soli
- Náplň:
- asi 8 jablek
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička skořice
- lžíce vanilkového cukru
- 150 ml vody
- 2-3 lžičky vanilkového pudinkového prášku
- 20 g másla
- 2 lžíce rumu
- Na ozdobu:
- 3 jablka
- trochu cukru
- asi 2 lžíce mandlových lupínků
- šťáva z 1/2 citrónu
Postup Jablečný koláč z mandlového těsta
Postup přípravy receptu
-
Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme hladké těsto. Odložíme ho na chvíli do chladu.
Jablka na náplň oloupeme, vyřízneme jádřince a nakrájíme je na kostičky.
Vložíme je do hrnce, přidáme cukr, vanilkový cukr a skořici, zalijeme je vodou a pod pokličkou podusíme doměkka.
Měkká rozmixujeme ponorným mixérem.
Pudinkový prášek rozmícháme s troškou vody a jablka zahustíme. Náplň vypneme a do horké zamícháme máslo, citrónovou šťávu a rum. Náplň necháme zchladnout.
Odleželé těsto rozválíme, vyložíme s ním kulatou koláčovou formu a na těsto natřeme připravenou jablečnou náplň.
Jablka na ozdobu rozpůlíme, vybereme jádřince a jablka nakrájíme na tenké plátky. Aby nám nezhnědly, plátky vkládáme do vody s citrónovou šťávou.
Pak je necháme okapat a klademe je dokola na koláč tak, abychom zakryli celý povrch koláče.
Jablečné plátky lehce pocukrujeme a posypeme mandlovými lupínky.
Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 30 minut.
Upečený koláč před podáváním necháme dobře vychladit.