Jablečný koláč z mandlového těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
120 g cukru
40 g oloupaných mletých mandlí
120 g másla
200 g polohrubé mouky
2 lžičky kypřícího prášku
2 žloutky
špetka soli
Náplň:
asi 8 jablek
2 lžíce cukru
1 lžička skořice
lžíce vanilkového cukru
150 ml vody
2-3 lžičky vanilkového pudinkového prášku
20 g másla
2 lžíce rumu
Na ozdobu:
3 jablka
trochu cukru
asi 2 lžíce mandlových lupínků
šťáva z 1/2 citrónu

Postup přípravy receptu

  1. Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme hladké těsto. Odložíme ho na chvíli do chladu.

  2. Jablka na náplň oloupeme, vyřízneme jádřince a nakrájíme je na kostičky.

  3. Vložíme je do hrnce, přidáme cukr, vanilkový cukr a skořici, zalijeme je vodou a pod pokličkou podusíme doměkka.

  4. Měkká rozmixujeme ponorným mixérem.

  5. Pudinkový prášek rozmícháme s troškou vody a jablka zahustíme. Náplň vypneme a do horké zamícháme máslo, citrónovou šťávu a rum. Náplň necháme zchladnout.

  6. Odleželé těsto rozválíme, vyložíme s ním kulatou koláčovou formu a na těsto natřeme připravenou jablečnou náplň.

  7. Jablka na ozdobu rozpůlíme, vybereme jádřince a jablka nakrájíme na tenké plátky. Aby nám nezhnědly, plátky vkládáme do vody s citrónovou šťávou.

  8. Pak je necháme okapat a klademe je dokola na koláč tak, abychom zakryli celý povrch koláče.

  9. Jablečné plátky lehce pocukrujeme a posypeme mandlovými lupínky.

  10. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 30 minut.

  11. Upečený koláč před podáváním necháme dobře vychladit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!