Špecle (halušky nebo střapačky) se zelím a škvarky

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

30 dkg hladké mouky
půl lžičky soli
lžíce oleje
studená voda dle potřeby (asi 200 ml)
1 velká syrová brambora
Dále:
1 menší cibule
miska 300 ml kysaného zelí
1 lžíce sádla
1 lžiča cukru
špetka drceného kmínu
hrst škvarků

Postup přípravy receptu

  1. Do větší misky dáme mouku, osolíme, přidáme olej a za stálého míchání přiléváme vodu, až získáme těsto hustší než lívancové. Necháme odpočívat, aby mouka nasákla a zatím uvaříme zelí.

  2. Zelí uvaříme, jak jsme zvyklí nebo v mikrovlnce - na lžíci sádla dáme na kostičky nakrájenou cibuli zpěnit na 2,5 minuty/600 W, přidáme pokrájené zelí, cukr, kmín i škvarky a vlníme 4 minuty/750 W.

  3. Na jemném slzičkovém struhadle nastrouháme škrabkou očistěnou a omytou bramboru. Vmícháme do těsta a pomocí špeclovače (síto na výrobu špeclí) protlačíme do vroucí osolené vody. Promícháme a povaříme. Když vyplavou na povrch, přecedíme přes síto a smícháme se uvařeným zelím.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!