Velikonoční celozrnné jidáše

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

180 g celozrnné mouky
70 g hladké mouky
50 g třtinového cukru
50 g změklého másla
120 ml vlažného mléka
3/4 kostky kvasnic
1 citron na kůru
2 žloutky
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, cukru a mléka si uděláme kvásek. Mezitím si v míse smícháme obě mouky.

  2. Jakmile máme kvásek hotový, přidáme ho k moukám a vložíme ostatní suroviny. Vypracujeme si těsto, které necháme kynout.

  3. Po vykynutí tvoříme jidáše různých tvarů (vždy si z kousku těsta utvoříme válečky, které různě smotáváme dle fantazie), dáváme na plech, který jsme si vyložili pečicím papírem, potíráme rozšlehaným vejcem, příp. zdobíme ořechy, rozinkami či jinými ingrediencemi.

  4. Jidáše necháme ještě cca 20 minut kynout na plechu.

  5. Poté je pečeme při 180°C-200°C asi 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!