Pražský koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

TĚSTO:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1 droždí
1 vejce
1 vejce na potření
4 lžíce cukru
1-2 dcl mléka
2 dcl kysané smetany
špetka soli
NÁPLŇ:
1 šlehačka
1 ztužovač do šlehačky
1 tvaroh
1 vanilkový pudink uvařený v 300 ml mléka
cukr podle chuti
DROBENKA:
polohrubá mouka
cukr
Hera
skořice

Postup přípravy receptu

  1. Z mléka, droždí a 1 lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Ten pak přidáme do mísy, kde jsme smíchali obě mouky. Vmícháme zbylý cukr, smetanu, vejce, sůl a mléko. Zpracujeme těsto a necháme kynout, během kynutí 1x propracujeme (kyne asi 1hodinu).

  2. Z vykynutého těsta uděláme 4 koláče (placky) a necháme ještě kynout. Dáme na vymazaný plech, potřeme vajíčkem a posypeme drobenkou. Pečeme 20-25 minut.

  3. Po vychladnutí rozkrojíme a naplníme (do studeného pudinku vmícháme ušlehanou šlehačku se ztužovačem a tvaroh s vanilkovým cukrem). Povrch koláče pocukrujeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!