Můj první pražský koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
200 g majolky
1 kostka droždí
50 g cukru
150 ml mléka
špetka soli
1 vejce + 1 na potření
Na drobenku:
60 g sádla
60 g skořicového cukru (cukr + mletá skořice)
200 g polohrubé mouky
Krém:
250 g změklého másla
150 g cukru moučka
2 vanilkové pudinky
1/2 l mléka
50 cl vaječného likéru
250 g měkkého tvarohu (vanička)

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme těsto. Do mísy dáme obě mouky, přidáme špetku soli, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem. Když kvásek vzejde, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme kynout asi hodinu.

  2. Uvaříme pudink z 1/2 l mléka a dvou vanilkových pudinkových prášků, bude to rychle houstnout, takže dobře míchat. Uvařený pudink přendáme do mísy a ihned zakryjeme folií, aby se nám nevytvořil škraloup. Dáme vychladit.

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a z každého vyválíme koláč. Necháme cca 10 min kynout.

  4. Ze sádla, skořicového cukru a mouky vytvoříme drobenku.

  5. Koláče potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě na 180° asi 25 - 30 min. Necháme zchladnout.

  6. Připravíme krém. Máslo dobře vyšleháme s cukrem, po malých kouskách přidáváme pudink a nakonec všleháme tvaroh a vaječný likér.

  7. Vychladlý koláč rozpůlíme a namažeme krémem. Necháme odležet.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!