Tarte dimanche - nedělní koláč (pražský, pařížský)

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
250 g majolky
3 lžíce cukru krupice
30 g droždí
1 vejce
150 ml vlažného mléka
špetka soli
(+ vejce na potření koláčů)
Drobenka:
60 g cukru krupice
60 g másla
100 g hrubé mouky
2 lžičky skořice
Krém:
200 ml mléka
1 vanilkový cukr
1 lžíce škrobové moučky
3 lžíce moučkového cukru
100 ml másla
1/2 l šlehačky

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Zahřát mléko, rozdrobit do něj droždí, špetka soli, cukru - nechat vzejít kvásek. Do misky dáme mouku, cukr, majolku, 1 vejce. Přilít vykynuté droždí, vše dohladka vymíchat, nechat kynout 45 minut (je možné nechat udělat těsto v pekárně - program Těsto).

  2. Z vykynutého těsto vytvořit 2 kulaté bochánky, přenést na plech s pečicím papírem, nechat kynout cca 10 minut. Bochánky potřít rozšlehaným vejcem, pak posypat drobenkou. Pečeme na 160°C cca 30 minut (zkontrolovat špejlí). Po vychladnutí (nejlépe na mřížce) koláč rozříznout napůl, naplnit krémem.

  3. Postup krému: ve 2 lžících mléka rozmíchat škrob. Ostatní mléko nalít do hrnce, přidat oba cukry a máslo, nechat rozpustit. Až začne mléko vařit, přidat škrob, nechat přejít varem, vychladit za občasného míchání. Šlehačku ušlehat dotuha, smíchat s vychladlým pudinkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!