Pirohy z jáhlové kaše s tvarohem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Kaše:
0,5 l jáhel
1 l mléka
sůl
1 PL másla
0,5 kg tvarohu
Těsto:
1 kg mouky hladké 00
2 celá vejce
2 žloutky
sůl
1 PL másla
vlažná voda, kolik těsto pojme

Postup přípravy receptu

  1. Pierogi z kaszy jaglanej z serem Lista produktów tradycyjnych Ves Slomiana leží v podkarpatském województwie, okrese starowolskim, středisko (gmina) Pysznica. Obyvatelé Slomianej se od pradávna zabývali pěstováním prosa, proto také tu najdeme mnoho jídel jejichž základem je jáhlová kaše. Jedním z nich jsou pirohy z jáhlové kaše s tvarohem. Staří obyvatelé Pysznice vaří pirohy podle následujícího předpisu od nepaměti.

  2. Jáhly vaříme velmi pomalu na mírném ohni víc jak hodinu a pak přesuneme hrnec s kaší na kraj plotny, zakrytý pokličkou necháme odstát – aby se ochladila a nabrala šmak. Po zchladnutí přidáme tvaroh.

  3. Připravíme těsto. Na vál vysypeme necelý kilogram mouky, uděláme důlek, přidáme 1 vejce a 2 žloutky, trochu soli, lžíci másla a vlažnou vodu - vody tolik, co těsto vezme. Chudší verze těsta je: mouka, sůl, voda. Těsto vypracováváme rukama (doporučení překladatelovo: Manžela zkásneme o stovku – místo fitka a necháme ho hodinu makat na těstě. Nemusí kdesi behat jako šialený či bicyklovať“), těsto musí být vláčné. Vláčné těsto na vále podsypeme moukou a vyválíme na co nejtenčí placku, vykrajujeme kolečka pomocí sklenky nebo porcelánového hrnku. Do jejich středu klademe vychladlou kaši. Kolečka překládáme na půl a pomocí lžičky slepujeme – vytváříme vlnky na okrajích. (we wianuszek” na brzegach,) Tento způsob spojování pirohů byl klasický pro tento region. Pirohy vkládáme do vřící vody, až vyplavou na povrch, vaříme ještě 10 minut. Hotové pomastíme máslem a podáváme s mlékem.

  4. Můžeme také po vzoru starých hospodyní uložit do máslem vymazaného hrnce a schovat pod peřinu. Pirohy takto došly“ (nabraly příslušný šmak), byly lepší než čerstvě vařené a mohly pod peřinou stát celý den. Pirohy s jáhlovou kaší byla sváteční potrava, připravovaná výlučně o svátcích a nedělích. Byly velkou pochoutkou a jsou považovány za nejlepší ze všech druhů pirohů. Proto také jsou zapsány na Listinu tradičních pokrmů Polské republiky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!