Omáčky R, Ř a S (Robertova, ředkvičková, řeřichová, sardelková, sardelová se smetanou)

Recepty, Omáčky

Suroviny

Robertova hnědá omáčka:
2,5 dl základní hnědé omáčky
1 dl bílého vína
20 g másla
2 lžíce rajčatového protlaku
cibule
lžíce kremžské hořčice
Ředkvičková omáčka:
2 svazečky ředkviček
olej
4 lžíce hladké mouky
vývar z kostí
cukr, sůl a ocet
1 dl kysané smetany
petrželka
Řeřichová omáčka:
hrst posekané řeřichy
2 lžíce mouky
2 lžíce hořčice
malá salátová okurka
cukr a ocet
pepř a sůl
trochu mléka
Sardelková jednoduchá:
40 g sádla
60 g hladké mouky
3 dl mléka
50 g sardelek
Sardelová omáčka se smetanou:
2 dkg másla
3 dkg mouky
2 dkg cibule
2 dkg másla
2 sardele
2 lžíce smetany
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Robertova hnědá omáčka: Posekanou cibuli podusíme na víně, přidáme rajčatový protlak, základní hnědou omáčku a vaříme 15 minut. Po dobu vaření sbíráme pěnu. Na závěr přidáme hořčici a zjemníme máslem.

  2. Ředkvičková omáčka: Očištěné ředkvičky nastrouháme a osmahneme na oleji, hned je zaprášíme moukou, zasmahneme a zalijeme vývarem. Dochutíme cukrem a octem dobře provaříme, na závěr zalijeme smetanou s promíchanou sekanou petrželkou.

  3. Řeřichová omáčka: Salátovou okurku nastrouháme najemno, přidáme sekanou řeřichu, hořčici, ochutíme cukrem, solí a pepřem, přidáme mléko a mírně povaříme. Na závěr přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou. Prohřejeme. Podáváme k masu, velikonočním mletým masům, přeléváme jí vejce apod.

  4. Sardelková jednoduchá: Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, sardelky jemně rozsekáme a rozetřeme na kaši, přidáme do jíšky, zředíme mlékem, krátce povaříme do hladké hmoty. Podáváme k vařenému masu s knedlíkem nebo s bramborem.

  5. Sardelová omáčka se smetanou – podle Marie Janků-Sandtnerové: Připravíme žlutou jíšku s cibulkou, zředíme jí polévkou, povaříme, načež jí procedíme a zamícháme do ní utřené, prolisované sardelové máslo, sladkou smetanu a malounko soli.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!