Omáčka z řapíkatého celeru

Recepty, Omáčky

Suroviny

1 celý řapíkatý celer
1 mrkev
1 velká cibule
1 větší stroužek česneku
1 lžíce másla
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
cca 700 ml masového vývaru
100 ml smetany ke šlehání
60-80 g strouhané Nivy
2 kuličky nového koření
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev a celer (nať uschováme) nakrájíme na menší kousky, cibuli a česnek nadrobno. Rozpustíme máslo a necháme zpěnit cibuli s česnekem. Přidáme celer, mrkev, sůl a koření. Restujeme asi pět minut, celer se krásně rozvoní.

  2. Přisypeme mouku a chvíli mícháme. Zalijeme vývarem tak, aby byl zároveň s celerem. Zamícháme a necháme vařit doměkka. Občas promícháme. Měkkou zeleninu (bez nového koření) rozmixujeme do hladka. Hustotu upravíme dle potřeby vývarem.

  3. Do máčky přidáme sýr a po rozpuštění i smetanu. Necháme krátkou chvíli povařit. Nakonec vmícháme jemně nasekanou nať z celeru a omáčku dochutíme. Podáváme s vařenými bramborami nebo k těstovinám.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!