Pečený pstruh se žloutkovo-zeleninovou omáčkou

Recepty, Ryby

Suroviny

4 kuchyňsky upravení pstruzi
1 mrkev
1 kořenová petržel
1 cibule
300 ml vývaru
máslo
4 žloutky
citrónová šťáva
2 stroužky česneku
bylinková sůl (použila jsem podravku se středomořskými bylinkami)
bílý pepř
čerstvá zelená petrželka
8 brambor

Postup přípravy receptu

  1. Pstruhy omyjeme, osušíme, posypeme bylinkovou solí, špetkou bílého pepře, utřeným česnekem a zakapeme citrónovou šťávou. Do břišní dutiny dáme sůl a kolečka cibule. Ryby necháme odležet nejméně dvě hodiny.

  2. Do zapékací misky nalijeme horký vývar, ve kterém jsme rozpustili lžíci másla, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel, čerstvou petrželku a kolečka cibule z břišních dutin. Cibuli nahradíme plátky másla, ryby poskládáme do pekáčku a obložíme pokrájenými bramborami, potřenými česnekem. Pstruhy potřeme rozpuštěným máslem. Přikryjeme alobalem a vložíme do trouby, rozehřáté na 220-230°C. Pečeme 15 minut přikryté a potom ještě půl hodiny odkryté. Průběžně potíráme vývarem s máslem.

  3. Mezitím v malém kastrůlku připravíme omáčku ze žloutků, lžíce másla a citrónové šťávy tak, že suroviny prošleháváme na mírné teplotě. Z pekáčku slijeme vývar se zeleninou, přidáme ho k omáčce ze žloutků, za stálého šlehání necháme zhoustnout a dochutíme solí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!