Neobvyklé řízky: naruby a ještě zapečené

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

600 g vepřové kýty
strouhanka
2 vejce
polohrubá mouka
sůl
mletý černý pepř
tuk na smažení
zálivka k zapečení:
1 kelímek sladké smetany
3 lžíce kečupu
špetka soli
mletý černý pepř
3 vejce
máslo na vytření zapékací misky

Postup přípravy receptu

  1. Na samém počátku je třeba jednotlivé řízky, osolené a opepřené, obalit zprvu ve strouhance, kterou do povrchu masa ještě zaklepete na prkénku paličkou.

  2. Pak následují rozšlehaná osolená a vejce a až docela nakonec obal z polohrubé mouky. Proč je tato úprava nutná? Trojobal naruby totiž maso při smažení důkladně uzavře, takže plátky zůstanou po zapečení krásně šťavnaté. A mezi nimi vynikne jakoby mechová smetanová vrstva. Ještě teplé řezy můžete vzápětí podávat s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo i salátem.

  3. POSTUP: Maso nakrájejte přes vlákna na plátky, osolte je, opepřete a obalte důkladně ve strouhance, kterou do nich na prkénku z obou stran zaklepete. Strouhanka musí k masu opravdu dobře přilnout v celistvé vrstvě.

  4. Teprve potom řízky vložte do rozšlehaného vejce a nakonec obalte v polohrubé mouce. V další fázi je usmažte klasickým způsobem na pánvi ve vrstvě rozehřátého tuku.

  5. Hotové vyskládejte do pekáčku vytřeného máslem nebo zapékací misky. Pokládejte jeden na druhý až do úplného naplnění. Do menších míst můžete plátky překrojit.

  6. Následně obsah pekáčku zalijte směsí sladké smetany, kečupu, soli, pepře a vajec.

  7. Vše nechte v troubě zapéct. Po upečení mírně zchladlý obsah vyklopte na oválnou mísu a nožem jej naporcujte napříč na plátky. Na řezu budou pěkně patrné proužky masa v kontrastu se smetanovou zálivkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!