Rybí nákyp

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

1 větší filet libové ryby
1 menší cuketa
200 g lilku
1 střední rajče
1/2 červené papriky
1-2 stroužky česneku podle chuti
1 lžička rostlinného oleje
citronová šťáva podle chuti
bazalka
oregano
estragon
koření na ryby
provensálské koření

Postup přípravy receptu

  1. Lilky podélně nakrájíme na plátky silné asi 5 mm, rozložíme a osolíme, necháme cca 30 min odpočinout, než pustí přebytečnou vodu.

  2. Mezitím nakrájíme na kolečka cuketu, rajče a na proužky papriku. Dále v misce smícháme olivový olej s rozetřeným česnekem, rybí filet posypeme bylinkami nebo kořením na ryby.

  3. Lilek opláchneme od přebytečné soli pod tekoucí vodou a zlehka osušíme papírovou utěrkou.

  4. Zapékací misku nebo předem namočený římský hrnec zlehka vytřeme troškou oleje a dno a stěny misky vyložíme asi 2/3 plátků lilku, na které průběžně roztíráme směs česneku a olivového oleje (trochu si necháme i na závěrečnou vrstvu).

  5. Na lilky položíme okořeněný rybí filet (můžeme pokapat citronem), rybu poklademe plátky rajčat a papriky, posypeme bylinkami (bazalka, oregano..). Na ně položíme plátky cukety a dorovnáme. Jako poslední vše uzavře opět vrstva lilků potřených česnekem s olejem.

  6. Přikryjeme víkem nebo alobalem a dáme zapékat. V průběhu pečení je možné slít část přebytečné tekutiny, která se uvolní ze zeleniny, aby nákyp zůstal kompaktní i při servírování. Vhodné jako oběd nebo večeře při hubnutí i udržování váhy. V udržovacím režimu podáváme např. s rýží nebo s jinou přílohou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!