Kynuté placky se smetanou pečené na plotýnce

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

kynuté těsto:(nemusí být moc sladké - zužitkuji to, co zbyde po bábovce nebo koláčích):
8 hrnků hladké mouky
1 hrnek rozpuštěného másla (nebo olej, sádlo)
2 hrnky mléka
1/2 hrnku cukru
1 ks droždí
špetka soli
3 ks žloutky
Zakysaná smetana (podle množství těsta, cca 1menší kelímek na 2 placky, ale záleží kdo jak má rád a jak si dopřeje:-D)
Moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Podle množství těsta si na vále utvoříme placky velké asi jako langoše (jako dlaň) a necháme ještě chvíli zkynout.

  2. Hodně rozpálíme plotýnku na kamnech (takovéty staré litinové nebo z čeho to je:-D) a až je opravdu horká tak na ní dáme placku a ztlumíme okamžitě plamen, aby se placek dobře propekl a nezčernal.

  3. Až bude hezky hnědý opečeme i z druhé strany a potom přendáme na talířek.

  4. Mezitím, co pečeme další placky, vezmeme zakysanou smetanu a dáme ji na placek - na jeden cca polovina malého kelímku, proste aby nekoukaly hnědé opečené vrcholy a pocukrujeme moučkovým cukrem (záleží kdo jak má rád sladké).

  5. Důležité je, že se nejí hned, ale musí se nechat odležet smetana i s cukrem. Ideálně peču večer a druhý den máme parádní snídani!

  6. Placky je nejlepší rozříznout ostrým nožem na čtvrtiny a pak už jenom baštit!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!