Křehký broskvový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g másla
- 200 g cukru moučka
- špetka soli
- 5 vajec
- 100 ml mléka
- 500 g hladké mouky
- kypřící prášek
- Náplň:
- 1 kg broskví
- 100 g meruňkové marmelády
- 3 lžíce sladkých mandlí
- 250 ml šlehačky
Postup Křehký broskvový koláč
Postup přípravy receptu
-
Změklý tuk ušleháme s cukrem a špetkou soli do pěny.
Postupně přidáme vejce a mléko a nakonec prosátou mouku, kterou jsme pečlivě promíchali s práškem do pečiva.
Vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout.
Těstem vyložíme na vymaštěný plech. Hustě je poklademe polovinami broskví, které jsme na vypouklé straně několikrát nařízli nožem.
V předehřáté troubě koláč upečeme dorůžova.
Na prochladlý natřeme glazuru z ohřáté propasírované marmelády.
Koláč ještě posypeme opraženými mandlemi a pocukrujeme.
Před podáváním jej bohatě ozdobíme ušlehanou smetanou.