Karlovarský knedlík

Recepty, Přílohy

Suroviny

7 rohlíků (nebo housek)
2 vejce
200 ml mléka
100 g hrubé mouky
2 hrsti nasekané plocholisté petrželové natě
2 špetky strouhaného muškátového oříšku
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Rohlíky (nejlépe 2 dny staré) nakrájíme na malé kostičky, nasypeme na plech a necháme oschnout klidně do druhého dne.

  2. Petrželovou nať nasekáme a přisypeme k pečivu.

  3. Do jiné misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku.

  4. Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme strouhaný muškátový oříšek. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a všechny suroviny promísíme, aby se spojily a přimícháme tuhý sníh.

  5. Do velkého kastrolu dáme vařit vodu.

  6. Vezmeme silný igelitový sáček na tlačenku (průměr 100 – 150 mm) a jeden konec zavážeme. Plníme směsí a postupně utlačujeme.

  7. Délku knedlíku zvolíme dle velikosti průměru hrnce, ve kterém se budou vařit. Po naplnění vytlačíme vzduch a zavážeme asi s 2 cm rezervou druhý konec. Knedlík totiž lehce zvětší svůj objem, ale nijak katastroficky.

  8. Naplněné a zavázané sáčky knedlíkovou směsí vložíme do vroucí vody. Vaříme 20 minut a poté vyndáme, propícháme sáček, a necháme chvilku odpočinout.

  9. Následně odstraníme fólii a krájíme na plátky. Dobrou chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!