Jednoduchý, chutný jablečný závin

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g hladké mouky
40-50 g rozpuštěného másla
strouhanka
olej
100 ml vlažné vody s jednou lžící octu
20 g moučkového cukru
máslo na potření
jablka
skořice
(rozinky, vlašské ořechy)
tuk

Postup přípravy receptu

  1. Na vál prosejeme mouku s cukrem. Uděláme důlek, do kterého vlijeme rozehřáté máslo. Příborovým nožem postupně zpracováváme, během toho přiléváme vodu s octem. Poté zpracováváme rukou. Až vznikne jednotná hmota, vložíme ji do misky. Do větší nádoby vlijeme horkou vodu, postavíme do ní misku s těstem. Do misky, kde je těsto, vložíme ještě jeden hrnec s horkou vodou, aby se těsto neustále zahřívalo a máslo bylo měkké. Těsto tak bude vláčné.

  2. Necháme těsto půl hodinky odpočinout. Mezitím oloupaná a očištěná jablka na jemno nastrouháme do misky s cukrem, může být krystal nebo moučka, podle chuti se skořicí. Přidáme rozinky nebo oříšky, podle toho, co máte rádi. Směs zamícháme.

  3. Připravíme plech a vymažeme tukem. Na vál nachystáme 3 díly těsta. Postupně vyválíme v tenký plát. Doprostřed klademe jablka a jemně rozetřeme. Přikryjeme tenkou vrstvou strouhanky a zakápneme olejem. Boky těsta ohneme dovnitř. Horní část závinu začneme zamotávat dolů. Spoj závinu musí ležet na dně. Takto přeneseme na plech a dáme péct do trouby na 220°na cca 25-30 minut, dokud zlehka neztmavnou. Po vytažení potřeme rozehřátým máslem a zasypeme cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!