Fazolový salát s volským okem, smaženým v cibulovém kroužku

Recepty, Saláty

Suroviny

2 konzervy červených fazolí ve slaném nálevu
(1 konzerva = 425 ml)
250 g anglické slaniny
1 velká cibule
2 lžíce cukru krupice
3 lžíce octa
sůl
mletý pepř
Dále:
tuk na smažení
2 větší cibule
4 vejce
zelená bylinka na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Fazole dáme do cedníku a necháme z nálevu okapat.

  2. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a ty ještě rozřízneme na polovinu. Dáme ji do vařící vody a 1 minutu necháme provařit. Poté vlijeme do cedníku a necháme okapat.

  3. Do kastrolu dáme na drobné kostičky nakrájenou slaninu a až začne zlátnout, slijeme bokem puštěný tuk. Ke slanině do kastrolu přidáme 50 ml vody, ocet, sůl, pepř a cukr a necháme přejít varem.

  4. Odstavíme ze sporáku, přidáme fazole, cibuli, promícháme a necháme alespoň 4 hodiny uležet. Pokud nespěcháme, necháme uležet v chladnu přes noc.

  5. Z cibule nakrájíme směrem od středu ke kraji cca 2 cm plátky a část středu vybereme tak, aby nám vznikl uprostřed prostor pro vejce.

  6. Na pánev do rozehřátého tuku položíme kroužky cibule, do každého vyklepneme vejce, lehce osolíme a nejlépe pod pokličkou usmažíme.

  7. Před podáváním salát promícháme, na talíři obložíme volským okem a ozdobíme zelenou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!