Domácí hranolky

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

brambory typ C
olej nebo sádlo
sůl
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Tak ako kolace maju specificku muku tak aj na hranolky su najlepsie specificke zemiaky a su to mucne zemiaky - C. Aby sme dosiahli lahke nadychane vnutro a nie solidnu slizku konzistenciu aku maju salatove A-cka.

  2. Vyberieme si podlhovaste zemiaky a najednoduchsie je ich krajat na mandoline aby sme mali rovnaku velkost. Jedny z najlepsich hranolkov robi Canadska NYF. » www.newyorkfries.com/menu.

  3. Poriadne umyjeme orajbeme ale supku nechame.

  4. Nakrajane zemiaky dame do vody odmocit (ked mame lacnu vodu dame na 5 minut pod tecucu vodu vyplavit skrob).

  5. Zlejeme a dame naspat do misky a zalejeme horucou vodou a pridame lyzicu cukru … ano cukru nie soli dovod je ze dosiahneme lahsie zlate hranolky a nechame vo vode 15 minut.

  6. Zcedime, vysusime a odlozime do mrazaku na 15 minut este dosusit.

  7. Najlepsie hranolky dosiahneme ked ich vyprazame na masti (najlepsie na kacacej. Ked nemame pouzijeme olej bez chuti- rastlinny.

  8. Olej nahrejeme na nizsiu teplotu na 160 C a hranolky vyprazame len do biela na etapy.

  9. Vyberieme a na mriezku a nechame odkvapkat (takto pred prazenene hranolky mozeme odlozit na dlhsie do mrazaku na neskorsie pouzitie.

  10. Olej zvysime na 180 C hranolky vlozime naspat a doprazime – zafarbime cca 5 minut.

  11. Osusime na mriezke a az teraz posolime.

  12. Dobru chut, budete mat z vonku chrumkave a vo vnutry nadychane lahke hranolky a ked si k tomu dame cerstvu rybku mame super fish and chip - (ja som robil bez fritezy)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!