Diplomatické řezy
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g listového těsta
- 1 vejce
- tuk
- hrubá mouka na plech
- Ořechové těsto:
- 5 vajec
- 180 g moučkového cukru
- 4 polévkové lžíce polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek
- 80 g vlašských ořechů
- Vanilkový krém:
- 500 ml mléka
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vanilkové pudinky
- 250 g másla
- Na dohotovení:
- smetana ke šlehání
- ovoce na ozdobu
Postup Diplomatické řezy
Postup přípravy receptu
-
Těsto rozdělíme na dvě části a každý díl rozválíme na velikost plechu na pečení.
Potřeme jej rozšlehaným vejcem a propícháme vidličkou. Pečeme při 200°C asi 20 minut.
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do husté pěny.
Z bílků a druhé poloviny cukru ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do žloutkové směsi.
Přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a jemně namletými ořechy.
Vše důkladně promícháme a nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
Pečeme při 170°C asi 30 minut.
Vanilkový krém připravíme tak, že svaříme mléko s cukrem, vanilkovým cukrem a pudinkovým práškem. Do vlažného pudinku postupně zašleháme kousky změklého másla.
Jeden díl upečeného listového těsta potřeme polovinou krému, navrch položíme vychladlý ořechový korpus, ten potřeme druhou polovinou krému a překryjeme opatrně druhým listovým těstem.
Necháme v chladničce zatuhnout a pak jej nakrájíme na kousky a dozdobíme.