Tvarohová štola od babičky
Recepty, MoučníkySuroviny
- - 1 vanička tvarohu
- - 200 g hery
- - 180 g moučkového cukru
- - 1 vanilkový cukr
- - 2 vejce
- - 2-3 lžíce oleje
- - cca 400 g polohrubé mouky
- - 1 prášek do pečiva
- - citronová šťáva
- - citronová kůra z citrónu
- - 1 lžíce rumu
- - 2 hrsti pokrájené vlašské ořechy
- - 1 hrst pokrájené mandle
- - 2 hrsti strouhaný kokos
- - rozinky
- - kandované ovoce (nemusí být)
- - rozehřátý tuk na potření
Postup Tvarohová štola od babičky
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si namočíme rozinky do horké vody - nejlépe s trochou rumu.
Nasekáme si ořechy (je možno ořechy kombinovat a měnit jejich množství podle toho, co máme rádi).
Na vál si dáme mouku s práškem do pečiva, heru pokrájenou na menší kusy, cukry, vejce, tvaroh, olej, citrónovou kůru a šťávu (stačí trochu), rum, ořechy, kokos, rozinky, kandované ovoce a vše smícháme. Pokud je směs moc řídká - přidáme mouku a vytvarujeme z těsta šišku - štolu.
Dáme jí na vymazaný plech a potřeme ji rozehřátým tukem.
Pečeme zvolna asi na 150°C, kontrolujeme.
Upečenou necháme vychladnout a konzumujeme ji až druhý den. Zabalená štola vydrží až dva měsíce!