Tvarohová štola od babičky

Recepty, Moučníky

Suroviny

- 1 vanička tvarohu
- 200 g hery
- 180 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 2-3 lžíce oleje
- cca 400 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- citronová šťáva
- citronová kůra z citrónu
- 1 lžíce rumu
- 2 hrsti pokrájené vlašské ořechy
- 1 hrst pokrájené mandle
- 2 hrsti strouhaný kokos
- rozinky
- kandované ovoce (nemusí být)
- rozehřátý tuk na potření

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si namočíme rozinky do horké vody - nejlépe s trochou rumu.

  2. Nasekáme si ořechy (je možno ořechy kombinovat a měnit jejich množství podle toho, co máme rádi).

  3. Na vál si dáme mouku s práškem do pečiva, heru pokrájenou na menší kusy, cukry, vejce, tvaroh, olej, citrónovou kůru a šťávu (stačí trochu), rum, ořechy, kokos, rozinky, kandované ovoce a vše smícháme. Pokud je směs moc řídká - přidáme mouku a vytvarujeme z těsta šišku - štolu.

  4. Dáme jí na vymazaný plech a potřeme ji rozehřátým tukem.

  5. Pečeme zvolna asi na 150°C, kontrolujeme.

  6. Upečenou necháme vychladnout a konzumujeme ji až druhý den. Zabalená štola vydrží až dva měsíce!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!