Čtverečky s polevou - oříškové tabulky

Recepty, Cukroví

Suroviny

Těsto:
200 g strouhaných vlašských ořechů
200 g moučkového cukru
2 žloutky
1 lžíce rybízové zavařeniny (možno jiné, která je trochu kyselá)
Poleva:
150 g moučkového cukru
1 velký bílek
1 lžíce citronové šťávy (lépe je do 1 lžíce vody dát větší množství kyseliny citronové a po úplném rozpuštění krystalek vlít do směsi)

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na těsto zpracujeme na vále (nebo v míse rukama) a na pomoučněném a nebo silikonovém vále vyválíme na ½ cm silný plát. Potřeme citronovou polevou a když trochu oschne, nakrájíme čtverečky nebo tyčky.

  2. Do ještě měkké, ale oschlé polevy lehce zatlačíme doprostřed kousek oříšku, kandovaného ovoce, rozinku aj. Lehce nožem přemístíme jednotlivé kousky (poleva již nesmí stékat) na síto, kde zcela oschnou. Nebo je možno je nechat oschnout ve vlahé troubě (nejlépe ohřát troubu, vypnout a pak tam plech teprve vložit).

  3. Poleva: vše se utře a nebo ušlehá dohusta a na plát se roztírá od středu do okrajů - nutno rychleji roztírat, aby byla poleva hezky hladká.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!