Broskvový třený koláč s drobenkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

5 vajec
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
150 g másla
šťáva z 1/2 citronu
250 g polohrubé mouky
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva
broskvový kompot
Na drobenku:
100 g hrubé mouky
100 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
100 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Celá vejce vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do husté pěny. Do té po lžících zašleháme rozehřáté vlažné máslo, které ale musí být stále tekuté, a nakonec i citronovou šťávu. Zvlášť si v čisté misce smícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.

  2. Sypkou směs s moukou vsypeme do vypracované pěny a stěrkou těsto už jen zvolna propracujeme. Poté těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a posázíme ho hustě broskvemi pokrájenými na měsíčky.

  3. Základ drobenky tvoří hrubá mouka, krupicový cukr s vanilkovým a změklé máslo (všechny ingredience v poměru 1:1:1) pokrájené na drobné kostky. Přísady na drobenku propracujeme v misce prsty do podoby hrudkovité směsi, která není ani příliš suchá, ani mokrá. Poté drobenku nasypeme na koláč.

  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 175°C dorůžova, zhruba 35 až 45 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!