Slané kynuté kornoutky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto (slané majonézové):
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
kostka droždí (42 g)
1 kávová lžička cukru
2 kávové lžičky soli
250 ml teplé vody
1 malá majolka (90 g)
Dále:
tvrdý karton na kornoutky (nebo čtvrtka)
alobal
olej na potření alobalových kornoutků
mléko na potření pečiva
semínka na posypání pečiva

Postup přípravy receptu

  1. Zaděláme těsto - já používám domácí pekárnu. Necháme vykynout.

  2. Z kartonu nebo čtvrtky si vystřihneme obdélníky, stočíme do kornoutků (já spojila sešívačkou) a obalíme alobalem - viz foto. Kornoutky namastíme olejem.

  3. Vykynuté těsto rozválíme na proužky a každý kornoutek spirálovitě omotáme proužkem těsta (viz fotopostup) a srovnáme na plech. Necháme ještě chvilku nakynout, pak potřeme mlékem a posypeme semínky (já použila lněné), nebo třeba kmínem, ale můžeme nechat jen tak.

  4. Pečeme asi 20 min na 180°C., pak necháme vychladnout.

  5. Vychladlé kornoutky plníme oblíbeným salátem (já použila rajčatový z rajčátek ze zahrádky), pomazánkou nebo jen zeleninou - jak kdo má rád, v podstatě čímkoliv.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!