Béleše

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

• 250 g hladké mouky
• 370 g polohrubé mouky
• 1/2 kg mléka
• 45 g cukru
• 1/2 kvasnic
• 1 vejce
• olej
• sůl
Na ozdobu:
• rozpuštěné máslo
• cukr
• skořice

Postup přípravy receptu

  1. Mouku dáme do mísy a uděláme si v ní důlek. Nalijeme část teplého mléka, do kterého rozdrobíme kvasnice a dáme trochu cukru. Necháme si vzejít kvásek. Až je kvásek hotový přidáme zbylé mléko, cukr a ostatní ingredience. Uhněteme řidší těsto a necháme kynout.

  2. Po nakynutí, velkou lžící (asi půlku lžíce) dáváme těsto na moukou vysypaný vál, kde tvarujeme malé bochníčky. Ty necháme na vále ještě chvilku kynout.

  3. Rozpálíme si plotýnku. Bochníčky vytahujeme do tvaru bélešů a pokládáme na plotýnku. Na jednu plotýnku se vlezou tři béleše. Opečeme z každé strany a ještě teplé béleše potíráme rozpuštěným máslem a sypeme cukrem smíchaným se skořicí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!